dinsdag 2 oktober 2012

VOLGENS PSYCHIATER BOERBOOM GAAN MENSEN DOOD DOOR HET DRUGSVERBOD EN NIET DOOR DRUGS


Een interview met psychiater Simon Boerboom over drugs met, naar mijn mening, nogal vreemde en nietszeggende uitspraken en vergelijkingen.

Het begint al met de inleiding van het stuk waarin hij het negatieve advies van de Eerste Hulp over de aanschaf van een auto vergelijk met de negatieve reactie over drugs van een psychiater.  “Ze zien alleen maar de nare gevolgen” is de conclusie uit deze vergelijking. Buiten het feit dat niet iedere psychiater ‘alleen maar de nare gevolgen’ ziet, vind ik deze vergelijking echt totale onzin die niks met elkaar te maken heeft. Een advies over het aanschaffen van een auto heeft vrij weinig te maken met de Eerste Hulp en hij doet met deze uitspraak net of ‘drugs’ en  ‘psychiater’ net zo ver uit elkaar liggen als ‘een auto aanschaffen’ en ‘de Eerste Hulp’.


"In plaats van alleen maar de schadelijke gevolgen van drugs te onderzoeken moeten we juist kijken naar de mogelijkheden ervan. Zegt Simon."



Daarna vergelijkt hij het overlijden aan drugs of alcohol met de 15 mensen die per jaar overlijden tijdens het bergbeklimmen. “Als ik dood ga dan is dat iets tussen mij en mijn vrouw. Daar heeft niemand last van.”

Volgens de cijfers van de EMCDDA, Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, 2011, sterven er in Nederland 12 per miljoen inwoners van 15 – 64 aan een drugsgerelateerde oorzaak. Nederland telt meer dan 16 miljoen inwoners, dus dat zijn 192 personen per paar. Deze situatie lijkt me toch een stuk zorgwekkender dan die van de bergbeklimmers. De enige feitelijke vergelijking tussen bergbeklimmen en drugsgebruik is in zijn uitspraak dus dat er aan alle 2 mensen overlijden. Daarbij is de opmerking dat niemand last zal hebben van iemands overlijden buiten degene waarmee hij getrouwd is, echt heel bekrompen.

“Je kan niet zeggen: een drug is slecht of goed. Je moet kijken naar de dosering, de situatie en het effect. Van heroïne kun je inderdaad dood gaan als je te veel neemt, omdat je dingen krijgt als ademhalingsproblemen, obstipatie en kleinere pupillen. Als je iedere dag gaat gebruiken stellen je hersenen zich daar na een paar weken op in.”

Hmmmz…volgens mij is het krijgen van kleinere pupillen niet iets waar je dood aan gaat. Zijn uitspraak komt mij nogal luchtig over. Van heroïne kan je overlijden door veel verschillende dingen. Natuurlijk de overdosis. Heroïne dempt gevoelens als kou, honger en pijn. Het niet voelen van kou kan vooral in de winter ernstige gevolgen hebben. Door het niet voelen van honger krijg je dus te weinig of zelfs geen voedsel binnen. En door het niet voelen van pijn kunnen ziektes en infecties o.a. door het gebruik van een onhygiënische spuit te laat worden opgemerkt. Heroïne zorgt voor een daling van de hartslag en een langzamere ademhaling kan lijden tot ademhalingsstilstand en bewustzijnsverlies.

“Ze gaan niet dood aan de drugs, tenzij aan een verkeerde dosering of verontreiniging met andere stoffen. Ze gaan dood aan hepatitis C en hiv, omdat ze vieze spuiten gebruiken. Mensen gaan dood door de gevolgen van het verbod."

Nee, mensen gaan dood door alles wat hierboven staat en hun eigen toedoen. Er is geen verbod op schone spuiten. Hij vertelt zelf in zijn verhaal dat een patiënt van hem zijn spuiten bij de drogist haalde. Om te voorkomen dat je, in dit geval, heroïne gebruikt met verontreinigden stoffen zijn er door heel Nederland punten waar je de drug kan laten testen. Ook een verkeerde dosering ligt niet aan het verbod op het gebruik. Dat doen de gebruikers toch echt zelf.

“Wat je je moet bedenken bij drugs is dat het effect afhankelijk is van drie dingen: de dosering, hoe je je voelt en in welke omgeving je het gebruikt. In de Vietnamoorlog gebruikten ze bijvoorbeeld Dexamphetamine om wakker te blijven.”

Om even een totaal niet relevante situatie aan te kaarten!

“Ik heb nicotineafhankelijke vrienden. Als ik vraag: “Goh, ben je afhankelijk van nicotine?”, dan zien ze dat echt niet zo. Ze  zijn het wel—maar het is overal te krijgen! Hun lichaam loopt schade op, maar maatschappelijk blijven ze normaal functioneren.”
Maar met nicotine kun je gewoon werken.
“Met heroïne ook”

Ja, nicotine afhankelijke mensen lopen lichamelijke schade op. Nicotine laat het hart sneller kloppen, zorgt voor een hogere bloeddruk en schade aan de binnenkant van de bloedvaten en zorg voor vernauwing van de bloedvaten. Koolmonoxide zorgt voor een slechtere conditie. Je krijgt een vreselijke rokers-hoest om het teer uit je longen te krijgen. En je kan verschillende longaandoeningen krijgen als Astma, COPD en longkanker. Ook kan het mond- en keelkanker veroorzaken en is er een vergrote kans op hart- en vaatziektes. Maar nicotine onderdrukt geen gevoelens, je blijft er bij eten en drinken en je krijgt er geen waanideeën van of in een psychose raken. Daarom kunnen mensen die verslaafd zijn aan nicotine in tegenstelling tot een bepaalde groep drugs verslaafde maatschappelijk blijven functioneren.

“Het wordt pas een probleem als je het (de drugs) niet op tijd krijgt.” 

“De fout die altijd gemaakt wordt is dat mensen uit de verslavingszorg voorlichting geven. En die zien natuurlijk alleen de shit.”

 Deze uitspraken hebben geen verder commentaar nodig denk ik zo…

“Ik wil het verhaal erachter weten. Wat als je nou geen heroïne gebruikt? “Nou,” zeggen ze dan, “dan hoor ik die stemmen.” Ah! Ze gebruiken het dus om van die stemmen af te komen. Achter ieder middel zit een verhaal, en je moet achter die verhalen komen wil je er wat mee kunnen.”

Achter ieder middel zit een verhaal…moet dat niet zijn: achter iedere gebruiker zit een verhaal? Of ben ik nou te veel aan het muggenziften?

Gelukkig zegt hij ook wel ergens in zijn verhaal dat hij mensen niet zou aanraden om heroïne te gaan gebruiken....

Het hele interview en de discussies door voor-en tegenstanders die zijn ontstaan, is te lezen op:
http://www.vice.com/nl/read/volgens-psychiater-boerboom-gaan-mensen-dood-door-het-drugsverbod-en-niet-door-drugs-

Ik ben benieuw wat jullie ervan vinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten